החל משינוי בתזונה ובאורח החיים ועד לפתרונות הכירוגיים המתקדמים: כל מה שצריך לדעת על הטיפולים הקיימים בהשמנת יתר, התוצאות הצפויות, אחוזי ההצלחה והסיכונים הפוטנציאליים
עבור מיליוני אנשים ברחבי העולם, השמנה חמורה אינה רק עניין אסתטי – אלא מציאות רפואית מורכבת המשפיעה על כל היבט בחיים, החל מהבריאות הפיזית ועד למצב הנפשי והחברתי.
השמנה חמורה, או השמנת יתר מסוג III, מוגדרת ברפואה כמצב שבו מדד מסת הגוף (BMI) עולה על 40, או על 35, כאשר קיימות מחלות נלוות כמו סוכרת סוג 2, יתר לחץ דם או דום נשימה בשינה. מדובר במצב רפואי מורכב, המשפיע לא רק על המראה החיצוני, אלא מוביל ל״מעגל קסמים״ של בעיות בריאותיות: עומס על המפרקים, קשיי נשימה, סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, ולעיתים אפילו דיכאון וחרדה.
הצעד הראשון בטיפול בהשמנה חמורה הוא תמיד הגישה הקונבנציונלית: תזונה מבוקרת, פעילות גופנית מותאמת וליווי מקצועי. דיאטות דלות קלוריות, בליווי דיאטנית קלינית, יכולות להוביל לירידה משמעותית במשקל בטווח הקצר. תכניות משולבות הכוללות מדידת מנות, הקפדה על הרכב מאוזן של חלבונים, פחמימות מורכבות וירקות, לצד פעילות גופנית הדרגתית, יכולות להביא לתוצאות משמעותיות.
אולם המציאות מורכבת יותר – מחקרים מראים שרק 5-10% מהאנשים שמאבדים משקל באופן דרסטי באמצעות דיאטה, מצליחים לשמור על התוצאות לטווח ארוך. הסיבה לכך טמונה בשינויים הורמונליים שעובר הגוף במהלך הירידה במשקל.
הורמון הרעב – גרלין – עולה באופן משמעותי, בעוד שההורמונים המווסתים את תחושת השובע פוחתים. כך נוצר מצב שבו הגוף "נלחם" נגד הירידה במשקל, זאת לצד האטה של חילוף החומרים – מה שהופך את השמירה על התוצאות למשימה כמעט בלתי אפשרית.
בין הגישה הקונבנציונלית לבין הפתרון הכירורגי, קיימות אפשרויות טיפול נוספות. תרופות להרזיה מרשם, כמו אלו המעכבות ספיגת שומנים או מדכאות תיאבון, יכולות לסייע בתהליך. כמו כן, טכנולוגיות חדשות כמו בלון קיבה זמני או טיפולי אנדוסקופיה מתקדמים מציעים פתרונות ביניים במקרים מסוימים.
כאשר השיטות הקונבנציונליות לא מצליחות, הרפואה המודרנית מציעה פתרון מתקדם יותר: ניתוח בריאטרי. מדובר בהליכים כירורגיים שמטרתם לשנות את מבנה מערכת העיכול, ליצור הגבלה פיזית על כמות המזון הנצרכת ולהשפיע על ההורמונים הקשורים לרעב ושובע.
ניתוח קיצור קיבה הוא הפרוצדורה הפופולרית ביותר כיום. במהלך הניתוח מסירים כ-80% מנפח הקיבה ויוצרים "שרוול" צר בנפח של כ-50 סמ"ק. היתרון המיידי הוא תחושת שובע מהירה, מצריכה של כמות מזון קטנה. כבונוס נוסף, בניתוח מסירים את האזור המייצר את הורמון הרעב – גרלין – כך שגם התשוקה לאוכל פוחתת באופן טבעי.
התוצאות מרשימות: מרבית המטופלים מאבדים 50-70% מהמשקל העודף בשנה הראשונה. מדובר על ירידה של 30-50 קילוגרם ואף יותר, תוך שמירה על יציבות התוצאות לטווח ארוך עם ליווי מקצועי נכון.
הפרוצדורה הוותיקה והמוכחת ביותר בכירורגיה הבריאטרית כוללת יצירת כיס קיבה מיניאטורי של כ-30 מ"ל בחלק העליון, שיכול להכיל כמה כפות אוכל בלבד. הקיבה המקורית נשארת בגוף אך "פורשת" מתהליך העיכול. הכיס החדש מתחבר ישירות למעי הדק ויוצר מעבר חדש, שמדלג על חלקים מהמערכת.
השיטה יוצרת שני מנגנונים להפחתת משקל: הגבלת כמות המזון והפחתת הספיגה של קלוריות ורכיבי תזונה. הליך זה מתאים במיוחד למטופלים עם BMI גבוה מאוד, בעיות רפלוקס חמורות או סוכרת קשה. התוצאות הן יוצאות דופן – מרבית המטופלים מאבדים 70-85% מהמשקל העודף, כאשר מחקרים מסוימים מראים שיעורי הצלחה גבוהים אף יותר מ-70% בשנה הראשונה.
הליך כירורגי מתקדם שמשלב את היתרונות של הקטנת נפח הקיבה ליצירת נתיב עוקף חלקי במעי הדק, עם השקה אחת בלבד (לעומת שתיים במעקף קלאסי). התוצאה היא הליך פשוט יותר טכנית, מהיר יותר לביצוע, ולעיתים כרוך בפחות סיבוכים. רוב המטופלים מאבדים בין 60-75% מהמשקל העודף תוך שנה. יתרון נוסף הוא שהניתוח הפיך במקרים הנדירים של תופעות קשות.
אחד היתרונות המדהימים של הניתוח הבריאטרי הוא השפעתו המהפכנית על מחלות נלוות. מעקף קיבה, למשל, מוכח כטיפול מהפכני בסוכרת סוג 2. בזכות ההשפעה הייחודית על ההורמונים במערכת העיכול, רמות הסוכר יורדות באופן דרמטי כבר בימים הראשונים – עוד לפני שהמשקל מתחיל לרדת משמעותית.
בין היתרונות הנוספים נרשמו שיפור ביתר לחץ דם, הפחתה בדום נשימה בשינה, שיפור במצב המפרקים והפחתת כאבי גב, וכן שיפור משמעותי באיכות החיים, הביטחון העצמי והמצב הנפשי. רבים מהמטופלים שעברו ניתוח בריאטרי מדווחים על חזרה לפעילויות שלא יכלו לבצע שנים, כמו משחק עם הילדים, טיולים ופעילות חברתית.
כמו כל הליך כירורגי, גם הניתוח הבריאטרי כרוך בסיכונים מסוימים. הסיכונים הכלליים כוללים אפשרות לדימום, זיהום או תגובות להרדמה. הסיכונים הספציפיים תלויים בסוג הניתוח – דליפה מנקודות החיבור, תסחיפים, או תופעת "דמפינג" (תחושת חולשה זמנית לאחר צריכת מזונות מתוקים או שומניים).
חשוב לציין, שבאמצעות הטכנולוגיה המתקדמת והניסיון העשיר של הצוותים הרפואיים בבית החולים New Hospital טביליסי, הסיכונים המשמעותיים הפכו לנדירים ביותר. בבתי החולים המוסמכים בתקני KTQ – התקן הגרמני היוקרתי ביותר באירופה לניהול איכות ושביעות רצון במערכת הבריאות, שיעור הסיבוכים הקשים עומד על פחות מ-1%.
